Ο Γενετικός Ελεγχος δεν είναι χρήσιμος και κατάλληλος για όλους. Σε αυτές τις εξετάσεις , αναλύονται τα γονίδια, τα χρωμοσώματα ή και ολόκληρο το γονιδίωμα, για να εντοπίσουμε κληρονομικές μεταλλάξεις ή αλλαγές σε δείγματος αίματος ή σάλιου σε εργαστήριο διαπιστευμένο στη κάθε γενετική εξέταση. Σύμφωνα με τις επιστημονικές οδηγίες, ο Γενετικός Ελεγχος θα πρέπει να προτείνεται όταν:
- Υπάρχει ισχυρό οικογενειακό ιστορικό που υποδηλώνει κληρονομικό ή γενετικό σύνδρομο
- Τα αποτελέσματα μπορούν να ερμηνευθούν με ακρίβεια
- Τα αποτελέσματα θα παρέχουν πληροφορίες σχετικές με τη μελλοντική ιατρική περίθαλψη του ατόμου
Ο Πιστοποιημένος Σϋμβουλος Γενετικής είναι επιστήμονας υγείας που έχει ειδική εκπαίδευση στην ιατρική γενετική και στην παροχή συμβουλών σε ασθενείς σχετικά με τη λήψη ενημερωμένων αποφάσεων σχετικά με τον γενετικό έλεγχο. Για αυτό και η Γενετική Συμβουλή πρέπει να προηγείται και να ακολουθεί τον Γενετικό Έλεγχο, εξασφαλίζοντας
– για ποιόν και πότε είναι χρήσιμος ο Γενετικός Ελεγχος
– ποιά Γενετική εξέταση είναι κατάλληλη
– τί σημαίνουν και πώς ερνημέυονται τα αποτελέσματα
– πώς μπορούν να βοηθήσουν τον εξεταζόμενο και την οικογένεια του
. Οι γενετικοί σύμβουλοι παρέχουν υπηρεσίες , και ειδικεύονται σε διάφορους ιατρικούς κλάδους όπως ογκολογία, νευρολογία, προγεννητική ή καρδιαγγειακή ιατρική.
Σε ένα ραντεβού Γενετικής Συμβουλευτικής για τον καρκίνο, ο Σύμβουλος Γενετικής θα επανεξετάσει το οικογενειακό δέντρο του ασθενούς και το ιατρικό ιστορικό για να εκτιμήσει τον πιθανό κίνδυνο κληρονούμενου καρκίνου, να ενημερώσει τον ασθενή σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των γενετικών δοκιμών και να παρέχει καθοδήγηση σχετικά με το εάν θα συνεχίσει τον έλεγχο. Ο Γενετικός Σύμβουλος ρυθμίζει και παραγγέλνει την κατάλληλη εξέταση, ερμηνεύει τα αποτελέσματα και είναι υπέυθυνος να εξηγήσει στον ασθενή την πιθανή σημασία τους για τον ίδιο και τα μέλη της οικογένειάς του.
Οταν η κληρονομική μετάλλαξη αυξανει τον κίνδυνο εμφάνισης για το νόσημα, ο Σύμβουλος Γενετικής μπορεί επίσης να συστήσει τις διαθέσιμες επιλογές για μειωθεί ή να γίνει καλύτερη παρακολούθηση του κινδύνου καθώς και προσπάθειες πρόληψης που μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο καρκίνου.