ΔΙΑΤΡΟΦΟ-φάρμακα, -γονιδιωματική και άλλα….

ΔΙΑΤΡΟΦΟ – φάρμακα, – γονιδιωματική και άλλα….

Τα γονίδια του Μπετόβεν

Τι προκάλεσε την κύφωση του #Beethoven; Μετάλλαξη στο γονιδίωμα, τραύμα, ασθένια…θεωρίες πολλές απαντήσεις αναζητούνται. Η Γενετική ανάλυση αποκαλύπτει και αποκαλύπτεται!!!

DEN XEREIS POLLA για όσα τρως και δοκιμάζεις

Μεσογειακή ή άλλη #διατροφή, συμπληρώματα ,πρωτεΐνες, #Bigorexia, και οσα θα ήθελες να ρωτήσεις την @Στέλλα_Σαρηπαναγιώτου Κλινική Διατροφολόγο σε αυτό το podcast. Το πρώτο της σειράς για την διατροφή και το τρόπο που….συνομιλεί με το #γονιδίωμα μας και ορίζει τον μεταβολισμό μας. Δανείζομαι από το Δαχτυλίδι του @bloodyhawkofficial λόγια γιατί…. «να ξέρεις δεν ξέρεις πολλά»….  και…. «πόδια που μένουν στο πάτωμα λενε πολλά για όσους πάνε ψηλά»…῾Η επιστήμη παραμένει προσγειωμένη  και διαθέσιμη.

Υπέρηχος μαστού στο…..smartphone ?! Η πρόληψη ΕΙΝΑΙ στο χέρι μας.

Μια εμπνευσμένη από την φύση και τις κυψέλες των μελισσών, μη επεμβατική , εύκολη στην χρήση, συσκευή που μπορεί να φορεθεί, με τεχνολογία υπερήχων μεγάλου οπτικού πεδίου σε πραγματικό χρόνο, επιτρέπει την πρώιμη διάγνωση καρκίνου μαστού!!! Την αγαπώ αυτήν την γενιά!!

Γονιδίωμα: μια άλλη ανάγνωση, από τον καθ. Γενετικής Στυλιανό Αντωναράκη

Ο καθ. Ιατρικής Γενετικής Stylianos Antonarakis “διαβάζει” το γονιδίωμα σαν βιβλίο….ιστορίας και η ανάγνωση αυτή του επιτρέπει να μιλάει ΑΛΛΙΩΣ!

Οι διακοπές ωφελούν… τα γονίδια!!

Οι διακοπές ωφελούν… τα γονίδια!!

Αν πιστεύετε ότι οι διακοπές είναι ένας καλοστημένος μύθος, μια….συνήθεια από τα παλιά που ντύθηκε με όρους marketing  για να στηρίξει την εγχώρια βιομχανία τουρισμού,  αν είστε  απ’ αυτούς που αρνούνται να ακολουθήσουν το trend, τις επιταγές της κάθε εποχής ακόμη και της θερμοκρασίας επειδή …»

Δεν κάνει ζέστη στην Ελλάδα, ζέστη δεν έκανε ποτέ…»  νομίζω ότι τα αποτελέσματα της μελέτης του

#Institute_for_Genomics_and_Multiscale_Biology

της Νέας Υόρκης μπορεί να σας ενδιαφέρουν….

Οταν απελευθερώθηκαν τα γονίδια

Οταν απελευθερώθηκαν τα γονίδια ….
Ήταν μόλις δέκα χρόνια πριν, 13 Ιουνίου 2013 όταν…απελευθερώθηκαν τα γονίδια BRCA και μαζί τους όλα μας τα γονίδια για πάντα από κάθε εταιρία και ΠΑΤΕΝΤΑ!! Τα γονίδιά είναι….προϊόν της φύσης και δεν θα μπορούσαν να ανήκουν σε κανένα εφευρέτη.

Ανέστη Χριστός! έτσι και αλλιώς για όλους.

«…και αν ήθελες και αν μπόρεσες και αν σκέφτηκες μονάχα…χαρά Του και χαρά σου…» Ο κατηχητικός Λόγος του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου το βράδυ την Ανάστασης είναι…λόγος γιορτής. Η ελεύθερη απόδοση της πρεσβυτέρας Γεωργίας Ζαχαρία-Μίλκα μας δίνει την αφορμή να αποδεχτούμε αυτήν την πρόσκληση στη Γιορτή Του. ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΑΝΤΑ!!

Μουσική :Σταύρος Κουγιουμτζής Ερμηνεία: Γιώργος Νταλάρας Φωτογραφία: antonis_seferidis

ΓΕΝΕΤΙΚΗ: μια επιλογή….τόση έμπνευση!με τον καθηγητή Στυλιανό Αντωναράκη

Αποφάσιζε να ασχοληθεί με την ιατρική του γονιδιώματος όταν η επιστήμη αυτή μόλις ξεκινούσε ….«Διαβάσε» το χρωμόσωμα 21 και όχι μόνο, αλλά δεν σταμάτησε να…. ΔΙΑΒΑΖΕΙ!! Συνομιλητής κορυφαίων γενετιστών και πρόθυμος να κουβεντιάσει με τον καθένα. Κορυφαίος & βραβευμένος Γενετιστής με το βραβείο Allan Award 2019, αποκαλύπτει την πιο δύσκολη ερώτηση που θα ήθελε να αποφύγει…Μια κουβέντα, μια προσωπικότητα, μια έμπνευση, ο καθ. Γενετικής Στυλιανός Αντωναράκης Φωτογραφία: https://www.greekweddingphotographer.gr/ @antonis_seferidis Τραγούδι: Για Σένα @STAVENTO & IVI ADAMOU Μουσική : @yianniskarasavvas

Ενα χάπι, μια σπάνια ασθένεια !?! με τον καθηγητή Στυλιανό Αντωναράκη

Η ιστορία της Σάτσμα και του αδελφού της από το Πακιστάν είναι…μια ιστορία από το μέλλον. Θα μπορούσε να ήταν ταινία ή βιβλίο αλλά είναι πραγματικότητα. Είναι η πραγματικότητα όπως την ζουν άνθρωποι δίπλα μας που παλεύουν με κάποια από χιλιάδες #σπάνιες ασθένειες. Και όπως την διαμορφώνουν με την προσπάθεια, την επιμονή και την αριστεία τους επιστήμονες  σαν τον καθ. Γενετικής Στυλιανό ΑΝΤΩΝΑΡΑΚΗ. Μια νέα πραγματικότητα  και για τις σπάνες ασθένειες στην Μεταγονιδιωματική εποχή.  Τραγούδι: Rare by Selena Gomez,  photo: @antonis_seferidis

Οι ελέφαντες «νικούν» τον καρκίνο !!

Και γιατί να μην….είμαι #ελέφαντας;! Να μην έχω λίγη από την μνήμη και πολλά από τα #γονίδια που τους προστατεύουν από τον #καρκίνο;;!! Παγκόσμια Ημέρα για τον καρκίνο και αναζητούμε στους ελέφαντες, τους χιμπαντήδες και τους άλλους εξελεκτικούς μας συγγενείς, γενετικές λύσεις και θεραπείες που θα μας κάνουν λιγότερο ευάλωτους!! #BRCA2, #TP53 και άλλα γονίδια & μυστικά…αποκαλύπτονται!! Μουσική: Giannis_Karasavas. photo: @antonis_seferidis

Μήπως το Χριστουγεννιάτικο δένδρο σας δεν έχει τα…καλά γονίδια;;!!

Αν ένα φρέσκο, μυρωδάτο #έλατο σηματοδοτεί την έναρξη των #γιορτών, συχνά ένα ξερό, αραιωμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο, με τις μισές μπάλες και βελόνες του, μπορεί να επηρεάσει την γιορτινή μας διάθεση αφήνοντας ένα σωρό από πεσμένες βελόνες στο πέρασμά του. Πόσο καιρό θα κρατήσει το δέντρο τις βελόνες του; Ένα γενετικά τροποποιημένο σούπερ-δέντρο που δεν ρίχνει τις βελόνες του ποτέ…. μοιάζει πολύ μακρινός στόχος.!!! photo @seferidis.gr   Τραγούδι : Rockin’ Around The Christmas Tree by Brenda Lee

ΕΥΤΥΧΩΣ!! Δεν ήταν καρκίνος μαστού!!

Ευτυχώς! Ηταν μόνο ένα ινοαδένωμα !! Ομως κάθε φορά η ίδια αγωνία….Γιατί;;;Μήπως ήρθε η ώρα για τον γενετικό έλεγχο;;

Υπεργονίδια

Και μόνο η λέξη, ο όρος «υπεργονίδιο» αρκεί για να παραπέμψει την σκέψη μας στον Χαρι Πότερ και τις περιπέτειες των άλλων καλών μάγων ή την μεταμόρφωση του δημοσιογράφου Peter Parker σε Spiderman. Τα υπεργονίδια  όμως είναι μια πραγματικότητα γνωστή στην βιολογία εδώ και αρκετές δεκαετίες και δεν πρόκειται για κάποιοι γενετικό….άμπρα- κατάμπρα!! 

Για την μαμά.....

Κουβεντιάζουμε με την πρώτη ανάδοχη μητέρα της Θεσσαλονίκης και την κόρη της. Μια σχέση που γέμισε χαοτικά κενά, πάλεψε δυσμορφίες και ατροφικά χέρια, κινητοποίησε τένοντες και νεύρα που δεν αναγράφονται σε ιατρικά κείμενα.

``Ταιριάζει`` το φάρμακο με το #DNA μου;;

Πριν ο γιατρός σας στείλει την άϋλη συνταγή στο κινητό, μπορεί να ζητήσει προηγουμένως μια #γενετική εξέταση…Μην ξαφνιαστείτε!! Γενετική καθοδήγηση για την χρήση των φαρμάκων στην εποχή της #φαρμακογονιδιωματικής που ξημερώνει…. Ταιριάζει το φάρμακο με το #γονιδίωμά μου ;;

Πώς επηρεάζει ο Γενετικός έλεγχος την ψυχολογία μας και γιατί;

Πώς επηρεάζει ο Γενετικός έλεγχος την ψυχολογία μας και γιατί;

Τα…δώρα της Γενετικής συνοδεύονται συχνά από προβληματισμούς και προκλήσεις που μπορεί να επηρεάσουν και τον #ψυχισμό μας.

Αποφάσεις & Υποσχέσεις της πρωτοχρονιάς: Τί λέει η γενετική;;

Όλοι και όλα ξεκινούν με τις καλύτερες προθέσεις στην αρχή του νέου έτους. Η πρωτοχρονιάτικη απόφαση για να αλλάξω, να βελτιώσωω τον εαυτό μου δεν είναι μια καινούργια συνήθεια ούτε trend της εποχής.

Πόσο ``καινούργια`` είναι τα σύγχρονα εμβόλια mRNA;

Έχουν περάσει πολλές δεκαετίες με αδιέξοδα, απορρίψεις, μάχες με κέρδη και απώλειες εκατομμυρίων…

Κουβεντές & σχόλια με την δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά

Κουβεντές & σχόλια με την δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά

Γενετική & Γονιμότητα (2ο Επεισόδειο )

Μια δημοσιογράφος και ένα φανταστικό “πείραμα” γενετικής τροποποίησης…Επιστημονική φαντασία ή “αναμέτρηση” (Σαμολαδά vs Σαμολαδά),  η κουβέντα με την δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά @mariasamolada

Γενετική & Γονιμότητα

Η Λίμπυ και ο Μάρκο είναι ερωτευμένοι και θέλουν να αποκτήσουν παιδί…Πολλές αποβολές, υπογονιμότητα και γενετικές παραλλαγές δημιουργούν ένα περίπλοκο παζλ σε μια, κατά τα άλλα, απλή ρομαντική ιστορία αγάπης.

``Δος μοι τούτον τον ξένον......``

Ο Ιωσήφ ζητάει το άψυχο σώμα του Χριστού και μαζί του, δίπλα του, αναζητά κάθε¨ξένο”.

Η Γενετική και τα Πρόσωπα του Αυτισμού

Η γενετική δεν μπορεί να δώσει ακόμη όλες τις απαντήσεις για τις αιτίες του αυτισμού. Γνωρίζουμε όμως ότι στο DNA…

NIPT Μη-Επεμβατικός Προγεννητικός Έλεγχος

Η αξία αλλά και οι περιορισμοί του Μη-Επεμβατικού Προγεννητικού Ελέγχου (NIPT) μπορεί να “δοκιμάσουν”…

Αναζητώντας το Γονίδιο του Θάρρους & την Βιολογία της Επανάστασης

Δεν υπάρχουν άνθρωποι που δεν αναγνωρίζουν τον κίνδυνο. Η Ιστορία της Γενναιότητας αναφέρεται σε αυτούς που…

Θάρρος ή Αλήθεια ; με την Αλεξία Χατζηπαρασίδου Συμβ. Κλιν. Εμβρυολογίας (2ο επεισόδιο)

Οι φυλαγμένες φωτογραφίες των μωρών, η ωριμότητα που χτίζεται με κόπο και αγωνίες, το ταξίδι που θέλω να κάνω…

Πού κρύβεται το γονίδιο της Αγάπης;;

Το γονίδιο της Αγάπης και η γενετική κωδικοποίηση του Ερωτα:

Στην Χώρα των Σπάνιων Ανθρώπων

Η “Διάσωση της Μίλα”, ο Κουασιμόδος  στην “Παναγία των Παρισίων” και άλλες ιστορίες από την…

Ποιος έφτιαξε τον κορονοϊό παππού;

Πώς “γεννήθηκε” ο SARS-CoV2, πότε και γιατί απειλεί τη ζωή μας;

Μια προσωπική επιλογή - A Personal Choice by Nina Garcia

Η αρχισυντάκτης του  ELLE καταγράφει στο editorial την προσωπική της επιλογή να προχωρήσει σε προληπτική διπλή μαστεκτομή.

Θάρρος ή Αλήθεια ; με την Αλεξία Χατζηπαρασίδου Συμβ. Κλιν. Εμβρυολογίας (1ο επεισόδιο )

Αληθινές Ιστορίες μπορείς να ακούσεις από στρατιώτες που έχουν ζήσει τον πόλεμο, από ψαράδες που βγήκαν για ψάρεμα…

Ο κυρ Ευ-τύχης και η γενετική ρουλέτα

Στο μαγαζί “Η Εξέλιξη” ο κυρ Ευ-τυχής δημιουργεί τάσεις και μόδα τα παπούτσια του, σχεδόν όπως η θεωρία Εξέλιξης…

DNA test στην...λίστα δώρων ;!!

Το DNA  και οι πληροφορίες του τυλιγμένο σε χαρτί χριστουγεννιάτικο με χιονάνθρωπους, αγιοβασίληδες και κόκκινη κορδέλα  ;;

Κληρονομικότητα: Μύθοι και παρανοήσεις

Υπάρχει τέλειο γονιδίωμα; Οι μεταλλάξεις είναι πάντα κακές; X-Men και Spiderman

DEN XEREIS POLLA για όσα τρως και δοκιμάζεις

Μεσογειακή ή άλλη #διατροφή, συμπληρώματα ,πρωτεΐνες, #Bigorexia, και οσα θα ήθελες να ρωτήσεις την @Στέλλα_Σαρηπαναγιώτου Κλινική Διατροφολόγο σε αυτό το podcast. Το πρώτο της σειράς για την διατροφή και το τρόπο που….συνομιλεί με το #γονιδίωμα μας και ορίζει τον μεταβολισμό μας. Δανείζομαι από το Δαχτυλίδι του @bloodyhawkofficial λόγια γιατί…. «να ξέρεις δεν ξέρεις πολλά»….  και…. «πόδια που μένουν στο πάτωμα λενε πολλά για όσους πάνε ψηλά»…῾Η επιστήμη παραμένει προσγειωμένη  και διαθέσιμη.

Υπέρηχος μαστού στο…..smartphone ?! Η πρόληψη ΕΙΝΑΙ στο χέρι μας.

Μια εμπνευσμένη από την φύση και τις κυψέλες των μελισσών, μη επεμβατική , εύκολη στην χρήση, συσκευή που μπορεί να φορεθεί, με τεχνολογία υπερήχων μεγάλου οπτικού πεδίου σε πραγματικό χρόνο, επιτρέπει την πρώιμη διάγνωση καρκίνου μαστού!!! Την αγαπώ αυτήν την γενιά!!

Γονιδίωμα: μια άλλη ανάγνωση, από τον καθ. Γενετικής Στυλιανό Αντωναράκη

Ο καθ. Ιατρικής Γενετικής Stylianos Antonarakis “διαβάζει” το γονιδίωμα σαν βιβλίο….ιστορίας και η ανάγνωση αυτή του επιτρέπει να μιλάει ΑΛΛΙΩΣ!