ΕΥΤΥΧΩΣ!! Δεν ήταν καρκίνος μαστού!!

ΕΥΤΥΧΩΣ!! Δεν ήταν καρκίνος μαστού!!

Ευτυχώς! Ηταν μόνο ένα ινοαδένωμα !! Ομως κάθε φορά η ίδια αγωνία….Γιατί;;;Μήπως ήρθε η ώρα για τον #γενετικό #έλεγχο;;
Η 48χρονη Αννα κάνει συχνά #μαστογραφία, μαγνητική ή βιοψία αν εντοπίσει κάτι διαφορετικό στον μαστό της όπως της συστήνει ο γιατρός της καθώς νόσησε με #καρκίνο #μαστού η μητέρα η θεία κ η γιαγιά της. Στην Αννα δεν έχει εντοπιστεί κάτι ύποπτο και μοιράζεται τις ίδιες ή παρόμοιες αγωνίες με πολλές γυναίκες και ιδιαίτερα με αυτές που όπως εκείνη έχουν έναν τουλάχιστον συγγενή με καρκίνο μαστού πριν τα 50α,. Το #οικογενειακό ιστορικό είναι επαρκής λόγος για ένα πιο συχνό και αναλυτικό #προληπτικό έλεγχο. Ο στόχος κοινός για όλες τις γυναίκες: να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί νωρίς κάθε κίνδυνος .
Ο…λάθος συναγερμός και η αγωνία για το αποτέλεσμα μιας βιοψίας είναι το «τίμημα» των αναλυτικών προληπτικών εξετάσεων για τις γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό που όμως δεν έχουν νοσήσει. Ακριβό τίμημα αναμονής αλλά πάντως «φθηνότερο»από τον ρίσκο μιας εξέτασης που αναβλήθηκε ή αμελήθηκε ενός ευρήματος που υποτιμήθηκε….Ο προβληματισμός της Αννας και κάθε γυναίκας με οικογενειακό ιστορικό είναι αναμενόμενος: μήπως ήρθε η ώρα για τον γενετικό έλεγχο;;; Η γενετική ανάλυση μπορεί να αποκαλύψει αν μια γυναίκα με τέτοιο ιστορικό έχει κληρονομήσει την #προδιάθεση, την αυξημένη πιθανότητα δηλαδή, για την ανάπτυξη καρκίνου στο μαστό ή όχι. Αν είναι γνωστή η αλλαγή στο υπεύθυνο #γονίδιο που μοιράζονται οι γυναίκες που νόσησαν στην οικογένεια, μπορεί ο γενετικός έλεγχος να βοηθήσει. Ενα αρνητικό αποτέλεσμα για την μετάλλαξη που εντοπίστηκε στην μητέρα και τη θεία της Αννας σημαίνει ότι ο δικός της κίνδυνος δεν είναι περισσότερο αυξημένος από ότι για άλλες γυναίκες χωρίς ιστορικό στην οικογένεια τους. Σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε μετά απο την κατάλληλα Γενετική Συμβουλευτική και τις οδηγίες του γιατρού της να αλλάξει, να…χαλαρώσει λίγο το πλάνο των προληπτικών της εξετάσεων.
Πόσο πιθανό είναι αυτό;;; Η πιθανότητα να μην έχει κληρονομήσει την υπεύθυνη #μετάλλαξη απο την μητέρα της είναι 50% και το ίδιο ισχύει για τον αδελφό της. 50-50 λοιπόν και μάλλον αξίζει να το σκεφτεί κάθε γυναίκα με ανάλογα ιστορικό που δεν έχει νοσήσει και νιώθει κουρασμένη από το τους συχνούς προληπτικούς ελέγχους και τους…λάθος συναγερμούς!!
Το κόστος της #γενετικής #ανάλυσης που δυστυχώς στην Ελλάδα δεν αποζημιώνεται άμεσα απο τα ταμεία ασφάλισης ακόμη, δεν είναι πλέον τόσο υψηλό και αξίζει μια δεύτερη σκέψη, μια συζήτηση για αυτό με ειδικούς που μπορούν να δώσουν έγκυρες απαντήσεις. Ας είναι αυτός ο Οκτώβριος η αφορμή….