Ο κυρ Ευ-τύχης και η γενετική ρουλέτα

Ο κυρ Ευ-τύχης και η γενετική ρουλέτα

Η Θεωρία της Εξέλιξης και το μαγαζί του κυρ Ευτύχη με τα παπούτσια όπως εμπνευσμένα παρουσιάστηκαν στο κείμενο των καθηγητών Στυλιανού Αντωναράκη και Μανώλη Δερμιτζάκη στην καθημερινή της Κυριακής 28 Δεκεμβρίου αποτέλεσαν την αφορμή για το σημερινό μας podcast .

Ο κυρ Ευτύχης έχει το μεγάλο και ονομαστό κατάστημα παπουτσιών στη πόλη. Το μαγαζί του ονομάζεται “Η Εξέλιξη”. Στο πίσω μέρος του μαγαζιού του, στο εργαστήρι του, δίπλα στις πρόκες, τα καλούπια και τα δέρματα, ο κυρ Ευτύχης είχε δυο ρουλέτες με εκατό τρύπες η καθεμιά. Στο μεγάλο τραπέζι είναι η ρουλέτα με τα εκατό διαφορετικά χρώματα, και δίπλα της μια άλλη με αριθμούς από το ένα ως το εκατό. Ο κυρ Ευτύχης είναι επίσης τυχερός άνθρωπος έχει δύο κόρες τη Διαλεκτή που τον βοηθάει πολύ στις πωλήσεις και ξέρει καλά την αγορά και τη Θέμιδα που είναι τυφλή. Κάθε Κυριακή απόγευμα , παίρνει το καφέ του και κατεβαίνει στο εργαστήρι του. Γυρίζει την ρουλέτα των χρωμάτων και η μπίλια σταματάει σ’ ένα χρώμα. Ύστερα φωνάζει τις κόρες του να τον βοηθήσουν. Την μια Κυριακή την Διαλεχτή και την επόμενη τη Θέμιδα. Ρωτάει πόσο πολύ τους άρεσε το χρώμα που έβγαλε η ρουλέτα από το ένα ως το εκατό. Η Διαλεχτή που της αρέσουν πάρα πολύ οι αποχρώσεις του κόκκινου και δεν προτιμάει τα γκρι και τα καφέ, λέει πάντα τον αριθμό με βάση την προτίμησή της. Η Θέμιδα όμως που δε βλέπει, γυρίζει την δεύτερη ρουλέτα με τους αριθμούς για να ορίσει με αυτό τον τρόπο την δική της προτίμηση, να δώσει στον πατέρα της έναν αριθμό.

Το κατάστημα των παπουτσιών του κυρ Ευτύχη είναι το μοναδικό στην πόλη και κάθε καινούργιο χρώμα έχει ζητήσει. Αν μάλιστα ο κυρ Ευτύχης φτιάξει ένα μεγάλο αριθμό παπουτσιών σε ένα χρώμα, τότε αυτό γίνεται της μόδας το φοράνε όλοι !! Όπως καταλαβαίνετε, τα χρώματα που αρέσουν και επιλέγει η Διαλεχτή, ΕΠΙΛΟΓΗ στη γλώσσα της Γενετικής, γίνεται κατά καιρούς μόδα. Όπως επίσης μόδα γίνονται και τα χρώματα που λόγω τύχης, επειδή η Θέμιδα γύρισε τη δεύτερη ρουλέτα, πετυχαίνουν έναν μεγάλο αριθμό. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο γονιδίωμα κάθε φορά στη φύση. Η “γενετική ρουλέτα” παράγει σε κάθε γενιά νέες μεταλλάξεις. Μερικές απ’ αυτές επιλέγονται ,είτε γιατί πράγματι δίνουν κάποιο πλεονέκτημα σε σχέση με το περιβάλλον, είναι προτίμηση επιλογή της Διαλεκτής, είτε γιατί εξαπλώνονται κατά τύχη, όπως συμβαίνει με τη δεύτερη ρουλέτα της Θέμιδας.

Η συμπεριφορά του νέου κορονοϊού SARS CoV2, που έχει αναστατώσει τη ζωή μας, δεν ξεφεύγει από αυτή την βασική αρχή τις Eξέλιξης. Kάθε φορά που αυτός ο νέος κορονοϊός μολύνει κύτταρα, “μαζεύει” επίσης τυχαίες μεταλλάξεις. Οι περισσότερες απ’ αυτές εξαφανίζονται. Κάποιες από αυτές όμως που μπορεί πραγματικά να του δίνουν ένα πλεονέκτημα, ή, μπορεί να έχουν βρεθεί σε ένα μεγάλο αριθμό κατά τύχη, σιγά-σιγά γίνονται μόδα.  Καθώς περνάει ο χρόνος, αντικαθιστούν τον ιό στο πληθυσμό με τον καινούργιο και τα πιο πολλά μέλη, έχουν την νέα αυτή παραλλαγή. Το εμπνευσμένο παράδειγμα των καθηγητών Δερμιτζάκη και Αντωναράκη, μας δείχνει πόσο φυσική είναι για την Βιολογία της ζωής η δημιουργία και παρουσία μεταλλάξεων. Μεταλλάξεις που  γεμίζουν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τις ειδήσεις του διαδικτύου και των τηλεοράσεων. Μου υπενθύμισε επίσης την προσπάθεια του καθηγητή μας Κωνσταντίνου Καστρίτση στο πανεπιστήμιο να μας….μυήσει στην συγκλονιστική θεωρία της Εξέλιξης, επαναλαμβάνοντας συχνά τις κουβέντες του δικού του καθηγητή Θεοδοσίου Ντομζάνσκι πως “Τίποτα στην βιολογία δεν έχει νόημα παρά μόνο υπό το Φως της Εξέλιξης”.