Ο κυρ Ευ-τύχης και η γενετική ρουλέτα

Ποιος έφτιαξε τον κορονοϊό παππού;;  

Το ερώτημα του εξάχρονου αθώο και μακριά από υπονοούμενα για σενάρια συνωμοσίας, Αν αφήσουμε στην άκρη,  στο περιθώριο των σκουπιδιών τα σενάρια της ρηχής αμφισβητήσης, το ερώτημα του μικρού είναι ουσιαστικά επιστημονικό και επίκαιρο. Από πού ήρθαν οι κορονοίοί και κυρίως αυτός ο  SARS-CoV2; Αφού δεν ξέφυγε από κάποιο εργαστήριο και δεν πρόκειται για επιστημονικό λάθος, πώς γεννήθηκε, ποτέ και γιατί απειλεί τη ζωή και την καθημερινότητά μας;; Επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας δύο βασικές αρχές της Βιολογίας. Η ζωή όπως την ξέρουμε, δεν παραχωρήθηκε στους ανθρώπους επειδή είμαστε πιο δυνατοί από τα σπουργίτια, πιο γρήγοροι από τα ψάρια, πιο προσαρμοσμένοι από τις αχιβάδες ή πιο έξυπνοι από τους ελέφαντες. Η ζωή όπως την ξέραμε, εκατομμύρια χρόνια πάω στην γή, είναι μια συμβίωση με τα ζώα, τα φυτά, τα πρωτόζωα, τα βακτήρια και τους ιούς.  Σημάδια της συμβίωσης με τους ιούς και τα βακτήρια, υπάρχουν αποτυπωμένα στο γενετικό υλικό το DNA του καθενός μας. Κομμάτια το δικό τους γενετικού υλικού, έχει ενσωματωθεί  στο γενετικό μας κώδικα, χιλιάδες χρόνια εξελίξης πριν…. Εικόνα της συμβίωσης αυτής είναι επίσης ο καθένας  μας. Στο σώμα μου συμβιώνουν εκατομμύρια βακτήρια και ιοί  μαζί με τα πολύ λιγότερα ανθρώπινα κύτταρά μου, xτίζοντας το υπερπολύτιμο μικροβίωμά μου στο έντερο και στους άλλους βλεννογόνους στο σώμα μου. Καθένας μας ξέρει τι συμβαίνει κάθε φορά που αυτη η ισορροπία ανατρέπεται. Ένα παγωτό που δεν συντηρήθηκε σωστά, και αυξάνει τον αριθμό κάποιων μικρόβιων, ή  ένα αντιβιοτικό που καταστρέφει κάποια άλλα και οι συνέπειες γνωστές, μέχρι να βρούμε ξανά την ισορροπία.

Και κάτι ακόμα. Κανένας ιός ούτε αυτός ο νέος κορονοϊός,  δεν έχει κερδίσει τίποτα από την εξόντωση μας !! Πουθενά στο μικρό του γενετικό υλικό, το μονόκλωνο RNA του, δεν υπάρχει μια αλληλουχία, μια κωδικοποίηση, που να σχετίζεται με την καταστροφή, την εξόντωση το ξενιστή. Ο στόχος και αυτό του ιού, είναι να μπορέσει να επιβιώσει και να μολύνει άλλους ξενιστές. Δεν έχει να κερδίσει τίποτα από το θάνατο μας.

Ποιος έφτιαξε τον κορονοϊό παππού;;   Και όλα αυτά συμβαίνουν επειδή ένας κινέζος έφαγε νυχτερίδες;; Αθώα, αστεία όσο και καταλυτικά παιδικά ερωτήματα με  επιστημονική βάση.