ΔΩΡΕΑΝ
Online Συζήτηση με τον Σύμβουλο Γενετικής
Αποφάσεις & Υποσχέσεις της πρωτοχρονιάς: Τί λέει η γενετική;;

Αποφάσεις & Υποσχέσεις της πρωτοχρονιάς: Τί λέει η γενετική;;

Καθώς και αυτή η χρονιά τελειώνει, οι περισσότεροι από εμάς δηλώνουν …απασχολημένοι σχεδόν χαμένοι στα σχέδια — όχι μόνο για το πώς θα γιορτάσουμε αυτήν την τελευταία μέρα του χρόνου, αλλά συχνά περισσότερο στις αποφάσεις , τις υποσχέσεις για τη νέα χρονιά. Όλοι και όλα ξεκινούν με τις καλύτερες προθέσεις στην αρχή του νέου έτους.
Συχνά αυτές οι αγαθές προθέσεις πάνε γρήγορα στα σκουπίδια και συνειδητοποιούμε ότι δεν έχουμε αλλάξει και τόοοοσο πολύ, μόνο και μόνο επειδή έχουμε ένα νέο ημερολόγιο, μια νέα χρονιά .
Η πρωτοχρονιάτικη απόφαση για να αλλάξω, να βελτιώςω τον εαυτό μου δεν είναι μια καινούργια συνήθεια ούτε trend της εποχής. Εχει ρίζες στους Βαβυλώνιους και τους Ρωμαίων , οι οποίοι έδιναν υποσχέσεις στον θεό Ιανό με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς. Η παράδοση κρατάει και σήμερα και επιβεβαιώνεται από τις συνδρομές στο γυμναστήριο που ξεκινάνε τον Ιανουάριο και μέχρι τον Φρεβρουάριο…., περίπου το 80 τοις εκατό των στόχων έχουν ήδη εγκαταλειφθεί.
Γιατί .όμως κάποιοι πετυχαίνουν τους στόχους της Πρωτοχρονιάς και άλλοι αποτυγχάνουν;
Το εύκολο είναι να αναζητήσουμε σε κάτι άλλο έξω απο εμάς την αιτία για την αποτυχία μας να τηρήσουμε τις αποφάσεις της Πρωτοχρονιά. Μπορούμε να κατηγορήσουμε το δύσκολο ωράριο εργασίας, τις τιμές του γυμναστηρίου ή ταοικογενειακά θέματα που μας εμπόδισαν. Μήπως υπάρχει όμως και κάποια προδιάθεση; Μπορούμε να κατηγορήσουμε τα γονίδιά μας;
Τι λέει η γενετική για την ικανότητά μας να υποστηρίξουμε τις αποφάσεις για την νέα χρονιά;
Μια ιδιωτική εταιρεία γονιδιωματικής και βιοτεχνολογίας προσπάθηςε να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα. Κάθε Μάρτιο τα τελευταία τρία χρόνια, έκανε δύο ερωτήσεις στους πελάτες που συναινούσαν: «Πήρατε κάποια απόφαση για την Πρωτοχρονιά φέτος;» και αν ναι, “Πόσο καλά υποστηρίξαμε την απόφαση της Πρωτοχρονιάς μέχρι τώρα;”
Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τις απαντήσεις των πελατών σε μια μελέτη συσχέτισης σε όλο το γονιδίωμα (GWAS) για να δουν εάν το γενετικό μας υλικό προδιαθέτει θετικά κάποιο συγκεκριμένο σύνολο ανθρώπων να διατηρήσουν τις αποφάσεις τους ενώ άλλους όχι.
Μην βιαστείτε να διαμαρτυρηθείτε καταγγέλοντας την έρευνα για εκτροπή σε ευγονικές πρακτικές και ρατσισμό.!! Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η μελέτη συσχέτισης» σε όλο το γονιδίωμα «δεν εντόπισα σημαντικά στοιχεία, διαφορές και πολυμορφισμούς στο γονιδίωμα»
Αν και όλοι θα θέλαμε να κατηγορήσουμε τη γενετική μας για τις αποτυχίες μας, η εταιρία ανακοίνωσε ότι «τα γενετικά αποτελέσματα που εντοπίσαμε δεν είναι σημαντικά». Ανέφερουν ότι άλλοι μη γενετικοί παράγοντες όπως «η επιλογή λογικών στόχων και η ύπαρξη υποστηρικτικού περιβάλλοντος» είναι δυνάμεις που επηρεάζουν σημαντικά την επίτευξη των στόχων μας..
Θα σας πρότεινα λοιπόν να μην αποφασίσετε να τρέξετε φέτος μαραθώνιο, αφού άλλωστε χρόοονια τώρα αποφύγετε τον διάδρομο που αγόρασατε και κάνατε κρεμάστρα! Ισως είναι καλή ιδέα να ξεκινήσετε με έναν περίπατο 20 λεπτών κάθε μέρα.
Και…αντί να υποσχεθείτε ότι δεν θα ξανά βάλετε στο στόμα σας μιλφέιγ και γλυκά φέτος, ίσως αρκεί να αποφασίσετε να το περιορίσετε σε μία φορά το μήνα. Γιατί ….τα μικρά βήματα μπορούν να κάνουν την μεγάλη διαφορά , ανεξάρτητα από τον γενετικό μας κώδικα.
Καλη Χρονιά