Υπέρηχος μαστού στο…..smartphone ?! Η πρόληψη ΕΙΝΑΙ στο χέρι μας.

Μια εμπνευσμένη από την φύση και τις κυψέλες των μελισσών, μη επεμβατική , εύκολη στην χρήση, συσκευή που μπορεί να φορεθεί, με τεχνολογία υπερήχων μεγάλου οπτικού πεδίου σε πραγματικό χρόνο, επιτρέπει την πρώιμη διάγνωση καρκίνου μαστού!!! Την αγαπώ αυτήν την γενιά!! Ανοίγει δρόμους με έξυπνες συσκευές που μετράνε βήματα, αναπνοές και δραστηριότητα αλλά δεν μένει εκεί….Τα βράδια ονειρεύεται ρολόγια και gadgets που μπορούν να κάνουν ότι βρίσκει βαρετό ή απαραίτητο και το πρωί σχεδιάζει συσκευές, εφαρμογές και…»εξυπνάδες» για να προστατεύσει την υγεία και την ασφάλεια όλων. Επειδή αυτή η γενιά ΜΠΟΡΕΙ !!
Μια ομάδα ερευνητών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) σχεδίασε μια νέα φορητή συσκευή υπερήχων που θα μπορούσε να βοηθήσει τις γυναίκες να παρακολουθούν και να ανιχνεύουν νωρίς τα σημάδια του καρκίνου του μαστού . Η νέα συσκευή περιγράφεται σε άρθρο που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2023 στο Science Advances . Επικεφαλής της μελέτης είναι η Τσανάν Ντάγτεβιραν, Τουρκάλα φυσικός και ακαδημαϊκός, αναπληρωτής καθηγητής του Media Lab στο ΜΙΤ
Η Ντάγτεβιραν είδε την ανάγκη για μια τέτοια συσκευή όταν έχασε την θεία της, η οποία διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού σε τελικό στάδιο στα 49 της χρόνια, παρά το ότι έκανε τακτικά προληπτικές εξετάσεις, και πέθανε έξι μήνες αργότερα. Δίπλα στο κρεβάτι της θείας της, η Ντάγτεβιραν, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο MIT τότε , έφτιαξε ένα πρόχειρο σχηματικό διάγραμμα της διαγνωστικής συσκευής που θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε ένα σουτιέν και θα επέτρεπε συχνότερο έλεγχο σε άτομα υψηλού κινδύνου για καρκίνο του μαστού.  Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να είναι γυναίκες με ιδιαίτερα πυκνούς και δύσκολους μαστούς, άνδρες και γυναίκες που έχουν ήδη νοσήσει ή άτομα που γνωρίζουν ότι έχουν κληρονομήσει γνωστή παθογόνα μεταλλαγή σε κάποιο γονίδιο που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο της νόσου.
Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο κοινός καρκίνος στις γυναίκες. Υπολογίζεται ότι 1 στις 8 Ελληνίδες κάθε χρόνο, δηλαδή σχεδόν 4500 γυναίκες αλλά και 200 άνδρες αναμένεται να διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού. Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι ότι ο καρκίνος του μαστού όταν διαγνωστεί νωρίς, έχει ποσοστό επιβίωσης που αγγίζει το 100%.
Η πρόκληση στην πραγματικότητα είναι η έγκαιρη ανίχνευσή του Οι ερευνητές στο MIT πιστεύουν ότι η φορητή συσκευή υπερήχων τους θα μπορούσε να είναι μέρος αυτής της προσπάθειας έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε ασθενείς υψηλού κινδύνου. καθώς θα τους επιτρέπει να παρακολουθούν την κατάσταση πριν και μετά τις τακτικές προγραμματισμένες μαστογραφίες. Κατά τη διάρκεια των μεσοδιαστημάτων ανάμεσα στις μαστογραφίες, συμβαίνει στην πραγματικότητα περίπου το 20 έως 30% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού. Αυτός λοιπόν είναι ο ζωτικός χρόνος για παρακολούθηση.
«Ο στόχος μου είναι οι άνθρωποι που είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο στο μεσοδιάστημα», λέει η Νταγτεβιραν και πιστεύει ότι «Με συχνότερους ελέγχους, μπορούμε να αυξήσουμε το ποσοστό επιβίωσης στον καρκίνο μαστού έως και 98 τοις εκατό».
Τί έκαναν οι ερευνητές του ΜΙΤ ;;;
Σχεδίασαν ένα εύκαμπτο, τρισδιάστατο αυτοκόλλητο επίθεμα, το οποίο έχει ανοίγματα σε σχήμα κηρήθρας. Χρησιμοποιώντας μαγνήτες, μπορεί να στερεωθεί σε στηθόδεσμο με ανοίγματα που επιτρέπουν στον σαρωτή υπερήχων να έρθει σε επαφή με το δέρμα. Ο σαρωτής υπερήχων μετακινείται σε έξι διαφορετικές θέσεις, επιτρέποντας την απεικόνιση ολόκληρου του μαστού. Ο σαρωτής μπορεί επίσης να περιστραφεί για λήψη εικόνων από διαφορετικές γωνίες, χωρίς να απαιτεί ειδική εξειδίκευση για την λειτουργία του.
Πώς κατάφεραν να δημιουργήσουν όμως ένα φορητό patch υπερήχων με ποιότητα εικόνας ανάλογη αυτών που παράγονται σε ιατρικά κέντρα απεικόνισης και κλινικές.;;
Η συσκευή χρησιμοποιεί ειδικούς πιεζοηλεκτρικούς κρυστάλλους που έχουν την ιδιότητα να παράγουν ηλεκτρική τάση όταν δέχονται κάποια μηχανική πίεση. Ετσι πέτυχαν όσα χρειάζονται, χωρίς να επηρεαστεί η ποιότητα των εικόνων
Δοκιμάσαν ήδη τη συσκευή σε 70χρονη και ανίχνευσαν κύστες ιδιαίτερα μικρές μέχρι και 0,3 εκατοστά στη γυναίκα, η οποία είχε ανάλογο ιστορικό. Απέδειξαν επίσης ότι η συσκευή είχε συγκρίσιμη ποιότητα ανάλυσης εικόνας με τα τυπικά εργαλεία υπερήχων.
Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα επιτρέπουν στην ομάδα να επεκτείνει τις προσπάθειες της, στον σχεδιασμό μιας μικροσκοπικής έκδοσης απεικόνισης στο μέγεθος ενός smartphone !! Το φορητό patch υπερήχων μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά και οι ερευνητές οραματίζονται ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι από άτομα που έχουν υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Αναμένεται επίσης να ωφεληθούν άνθρωποι που δεν έχουν τακτική πρόσβαση σε προληπτικό έλεγχο περιορίζοντας την ανάγκη ιδιαίτερα των γυναικών να ταξιδεύουν σε ένα κέντρο εξέτασης ή μια κλινική.
Πότε θα κυκλοφορήσει ;;
Η μελέτη είναι ακόμη στην αρχή. Μην σπεύσετε να αναζητήσετε το φορητό patch υπερήχων στο διαδύκτιο για παραγγελία και μην το μπερδέψετε με όοοοτι αυτοκόλλητο και θαυματουργό διαφημίζεται.
Τα δεδομένα επιτρέπουν να χαμογελάμε και να εμπιστευτούμε αυτή την νέα γενιά ερευνητών που μπορεί να συνδυάσει την γνώση και τις σύγχρονες εφαρμογές, με την έμπνευση που μπορεί να χωράει σε ένα……smartphone!! Respect !!