Μια προσωπική επιλογή για τον καρκίνο του μαστού

Μια προσωπική επιλογή για τον καρκίνο του μαστού

“Α Personal Joice” είναι ο τίτλος του άρθρου της Nina Garcia στο τεύχος του περιοδικού ELLE (φεβρουάριος 2019). Η Nina Garcia είναι δημοσιογράφος αρχισυντάκτρια του περιοδικού ELLE συνεργάτης παλαιότερα του CNN, NBC, New York Timeς και άλλων μέσων.

Ως συντάκτης γράφει, είμαι συνηθισμένη να εκφράζω με λόγια τα πράγματα άλλα ώρα δυσκολεύομαι να βρω τις σωστές, τις κατάλληλες λέξεις. Έχω να αντιμετωπίσω τα συναισθήματά μου, και τις ίδιες μικρές ερωτήσεις: Φοβάμαι;; ΝΑΙ. Είμαι ανακουφισμένη;; ΝΑΙ. Κάνω την σωστή επιλογή;; Απολύτως !!

Ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια αυτού του ταξιδιού μέχρι την απόφαση της επέμβασης, ήταν κάθε φορά που έπρεπε να φοράω αυτό το “προσωπείο” του γενναίου, του δυνατού, προσποιούμενη ότι όλα είναι απολύτως φυσιολογικά. Δεν θέλω, συνεχίζει, τα αγόρια μου και ο άντρας μου να φοβούνται και να ανησυχούν περισσότερο…,, Η μάχη με το στήθος μου, εξηγεί η αρθρογράφος, άρχισε το 2015. Λόγω οικογενειακού ιστορικού, αποφάσισα να κάνω το Γενετικό Έλεγχο για να δω αν έχω μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA, οι οποίες συχνά αυξάνουν τον κίνδυνο για τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών. Το αποτέλεσμα αναφερόταν σε μια μετάλλαξη στο γονίδιο BAR1, το οποίο αλληλεπιδρά και συνεργάζεται με το γονίδιο BRCA1. Οι γιατροί μου είπαν ότι η μετάλλαξη πιθανότατα αυξάνει τον κίνδυνο για τον καρκίνο του μαστού, αλλά δεν έχουν ακόμη επαρκή στοιχεία. Παρόλο που εκανα πολύωρες και ωραίες συζητήσεις με τον Σύμβουλο Γενετικής και άλλους ειδικούς επιστήμονες, δεν υπήρχε μια σαφής κατεύθυνση για το τι έπρεπε να κάνω. Έτσι για περισσότερο από τρία χρόνια, έκανα πολύ συχνά μαστογραφία υπέρηχο και άλλες εξετάσεις, Εκανα πολλές βιοψίες, αφαίρεση λεμφαδένων και αμέτρητα followup. Κάτι βρέθηκε , κάτι δε μας αρέσει, κάτι ίσως να είναι ύποπτο…. Τα αποτελέσματα ποτέ δεν ήταν τρομερά, αλλά πάντα έμεναν υποψίες, προκαρκινικά κύτταρα που ίσως και να δίνουν μια εικόνα των κυτταρικών προθέσεων” και του τί μπορεί να συμβεί στο μέλλον.

 

Τον Ιανουαρίου μετά από μια σειρά τέτοιων εξετάσεων, αποφάσισα μαζί με τους γιατρούς μου να προχωρήσω σε διπλή μαστεκτομή. Ήταν μια προσωπική επιλογή. Ζούσα πολύ καιρό με την πίεση των διαδοχικών εξετάσεων και ξυπνούσα πολλές φορές με το ερώτημα: Είναι σήμερα η μέρα που θα μάθω ότι έχω καρκίνο;; Δεν ήθελα, δεν άντεχα αυτές τις τρομακτικές σκέψεις και ήξερα ότι ο μόνος τρόπος να απαλλαγώ ήταν να προγραμματίσω αυτήν την επέμβαση. Οι μέρες που ακολούθησαν μετά την απόφασή μου ήταν δύσκολες και σκοτεινές. Έπρεπε να μιλήσω στα παιδιά μου, στον άνδρα μου στους συνεργάτες μου στο γραφείο, Μιλησα επίσης με μια φίλη μου συγγραφέα που είχε ήδη κάνει προληπτική μαστεκτομή η οποία μου είπε ¨Λυπάμαι που πρέπει να κάνεις αυτό το χειρουργείο αλλά είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρεις!!” Είμαι ακόμη φοβισμένη, γράφει η Nina Garcia. Ξέρω ότι αυτήν η επέμβαση δεν θα είναι μια μικρή απλή επέμβαση. Είμαι όμως και βαθιά ευγνώμων που η επιστήμη μου δίνουν αυτήν την ευκαιρία . Ευγνώμων στους γιατρούς μου, στην οικογένειά μου και στους συναδέλφους μου που ξέρω ότι θα με στηρίξουν. Συνειδητοποιώ όμως και πόσο προνομιούχος είμαι. Εχω επιλογές, έχω ασφάλεια, έχω πρόσψαση στην καλύτερη ιατρική φροντίδα. Η καρδιά μου βαραίνει όταν σκέφτομαι τα εκατομύρια των γυναικών που δεν έχουν την ίδια τύχη με εμένα. Γυναίκες χωρίς ασφάλεια που δεν μπορούν να κάνουν όυτε απλή μαστογραφεία και προληπτικό έλεγχο. Αποφάσισα να γράψω αυτήν την ιστορία, την δική μου ιστορία, την δική μου ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη έστω και σε μια γυναίκα εκεί έξω. Σε Αυτήν την ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ θέλω να της πώ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΗ!! Θα πρέπει να παραμείνεις δυνατή και γενναία και να προχωρήσεις στην απόφαση που σου ταιριάζει όταν είσαι αληθινά έτοιμη. Θα είναι πάντα η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗ…..