Οι διακοπές ωφελούν τα γονίδια;

Οι διακοπές ωφελούν τα γονίδια;

 

Διακοπές και μύθος;

Αν πιστεύετε ότι οι διακοπές είναι ένας καλοστημένος μύθος, μια συνήθεια από τα παλιά που ντύθηκε με όρους marketing για να στηρίξει την εγχώρια βιομηχανία τουρισμού, αν είστε από αυτούς που αρνούνται να ακολουθήσουν το trend, τις επιταγές της κάθε εποχής ακόμη και της θερμοκρασίας επειδή «Δεν κάνει ζέστη στην Ελλάδα, ζέστη δεν έκανε ποτέ»  νομίζω ότι τα αποτελέσματα της μελέτης του Ιnstitute for Genomics and Multiscale Biology της Νέας Υόρκης μπορεί να σας ενδιαφέρουν.

Διακοπές και γονίδια

Οι διακοπές, δείχνουν τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature το 2017, ενεργοποιούν συγκεκριμένα γονίδια και αυξάνουν την παραγωγή  βιολογικών μορίων στο αίμα με σημαντική αντιφλεγμονώδη και αντιγηραντική δράση. Τί δεν σας έπεισα; 

Στην έρευνα  συμμετείχαν 102 υγιείς γυναίκες οι οποίες πέρασαν 6 μέρες σε ένα ήσυχο ξενοδοχείο της Αμερικής. Στα δείγματα αίματος που έδωσαν πριν και μετά την παραμονή στο θέρετρο, αξιολογήθηκαν ως πρότυπα έκφρασης γονιδίων και βιοδείκτες που σχετίζονται με τη γήρανση και την φλεγμονή.

Διακοπές και έκφραση γονιδίων

Εντοπίστηκαν εξαιρετικά σημαντικές αλλαγές στην έκφραση των γονιδίων, που δείχνουν, εκτός των άλλων, καλύτερη ρύθμιση της απόκρισης στο στρες, της ανοσοποιητικής λειτουργίας και του μεταβολισμού του αμυλοειδούς βήτα, ενώ η αυξημένη δράση της τελομεράσης που καταγράφηκε στις γυναίκες που συμμετείχαν είναι γνωστό ότι βοηθά στην επιδιόρθωση και ενίσχυση των χρωμοσωμάτων. Τα ευρήματα μπήκαν στην μακρά λίστα αυτών που επιχειρούν να διερευνήσουν το «φαινόμενο των διακοπών». 

Μην βιάζεστε μην βιάζεστε και μην χαμογελάτε δύσπιστα! Δεν μιλάμε για τις γνωστές αμερικανιές που αναζητούν ή και φτιάχνουν στοιχεία για να επικυρώσουν μια άποψη. Οι πολλές μελέτες έχουν αποδείξει σταθερά ότι υπάρχει μια επιγενετική σχέση μεταξύ των περιβαλλοντικών ερεθισμάτων και φυσιολογικών αποκρίσεων του οργανισμού μας και αν ο όρος επιγενετική σας δυσκολεύει, ας το πούμε απλά.  

Τι είναι η επιγενετική;

Η επιγενετική μελετά μόρια και μηχανισμούς εναλλακτικής γονιδιακής δραστηριότητας στο πλαίσιο της ίδιας αλληλουχίας DNA σύμφωνα με το πρόσφατο ορισμό της από τους Cavalli and Heard το 2019. Οι επιγενετικοί μηχανισμοί δεν αλλάζουν δηλαδή την αλληλουχία του DNA, ούτε τα γονίδιά μας. Δημιουργούν όμως  διαφορετικές, εναλλακτικές δομές ικανές να αλλάξουν την δράση των γονιδίων μας! Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Εφόσον λοιπόν, γνωρίζουμε ότι η δραστηριότητα των γονιδίων μας επηρεάζεται βαθιά από το περιβάλλον και παράγοντες του τρόπου ζωής που αλληλεπιδρούν με τις γενετικές πληροφορίες, τότε λογικό να επηρεάζεται και από τις διακοπές.

Τι δείχνουν άλλες μελέτες;

Η μελέτη της Ιατρικής Σχολής Mount Sinai της Νέας Υόρκης υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματα των διακοπών έχουν θετικό αντίκτυπο σε μόρια και δείκτες που σχετίζονται με ασθένειες, φλεγμονή και κυτταρική γήρανση.  Υπάρχει κάποιος που έχει λόγο, συμφέρον και σκοπό να διαφωνήσει;

Χαλαρώστε με εμπιστοσύνη

Μην σκεφτείτε ότι διακοπές σημαίνουν απαραίτητα νησί, καράβι, ακριβοπληρωμένη ξαπλώστρα, beach bar με σεβίτσε και καρπάτσιο. Λίγες μέρες χαλάρωσης σε κοντινή παραλία ή και στο μπαλκόνι του σπιτιού με καλή παρέα και μουσική αρκούν για να καταγραφεί το “θετικό αποτελέσμα” στο DNA μας ακόμη και μήνες μετά, σύμφωνα με την μελέτη. Επιτρέψτε στο χορταστικό ελληνικό καλοκαίρι να γράψει την δική του επιγενετική ιστορία στο γονιδίωμά σας. Αφεθείτε με εμπιστοσύνη. Οι επιστημονικές μελέτες, οι βιοδείκτες και τα τελομερή επικυρώνουν μια ευεργετική συνήθεια που δεν είναι μόδα.

 

Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε ένα δωρεάν ραντεβού.

 

Podcasts

Μπορείτε να ακούσετε τα podcasts μας για να ενημερωθείτε για διάφορα θέματα σχετικά με τη γενετική.

 

Video

Παρακολουθήστε επιμορφωτικά videos που αφορούν την γενετική και την εξέλιξη της.